Vita e bella

Friptura de vită este una din piesele de rezistență în orice bucătărie care se respectă. Fie că este vorba de cea a unui restaurant cu stele Michelin care va alege să o gătească sous-vide sau la polul opus de bucătăria ta de acasă, atunci când vrei să impresionezi cu o farfurie spectaculoasă însă nu ai decât 15 minute la dispoziție, o tigaie, un cuptor și multă încredere în tine.

Există o relație de directă proporționalitate între calitatea ingredientelor pe care le folosești și calitatea produsului final, așa că pornește de la o bucată de carne cât mai bine aleasă.

Caută o friptura groasa de 2,5 cm, cu un grad bun de marmorare (rețea fina de țesut gras prezent intre fasciile de carne), care provine dintr-unul din cut-urile recomandate pentru preparare rapidă, ideal maturata. Eu am ales un antricot (maturat) pe care am plătit 33 de lei. Dacă nu folosiți carne maturata puteți sa lăsați carnea (neacoperita) în frigider pentru 4-5 zile înainte de gătire. În acest fel mai eliminați din excesul de lichid și obțineți o mai buna concentrare a aromelor.

Tehnica pe care eu o folosesc este simplă și pentru mine funcționează de fiecare dată.

Aveți nevoie de:

  • o tigaie a cărui mâner rezista în cuptor,
  • 20 g unt,
  • ierburi aromatice proaspete după preferință (rozmarin/cimbru, salvie, tarhon sau combinații),
  • sare grunjoasa/fulgi de sare,
  • piper proaspăt zdrobit,
  • 1 cățel usturoi necurățat
  • și bineînțeles bucata de carne.

Iată cum fac:

Antricot de vita cu ierburi aromatice și piper proaspăt zdrobit

Preîncălzesc cuptorul la 200 C.

Am lăsat, în prealabil, carnea de vita să ajungă la temperatura camerei, aproximativ 45 de minute. O ung cu puțin ulei vegetal pentru prăjire, cu punct înalt de ardere (evitați uleiul de măsline pentru acest tip de prăjire) rapiță, palmier sau chiar și floarea soarelui.

Încing bine tigaia la foc mediu spre iute și apoi adaug 15 ml de ulei pentru prăjire, iar când acesta s-a încins și aproape începe sa fumege, așez cu grija bucata de carne. Trebuie sa sfârâie!

Îmi înfrâng orice impuls de a amesteca, întoarce sau verifica carnea timp de 2 minute. Serios, nu o mișcați!

După cele 2 minute, întorc carnea și o las fără să o mișc 30 de secunde, apoi adaug untul, rozmarinul și usturoiul pe care în zdrobesc rapid apăsându-l cu latul cuțitului.

Când untul începe sa spumeze, inclin tigaia și încep sa torn unt topit (și acum aromatizat de la vecinii de tigaie) peste friptura pentru a o păstra suculenta în timp ce se gătește delicat și a adăugă arome noi. Fac asta timp de un minut, astfel încât timpul total de gătire să fie tot de 2 minute și pentru aceasta parte a fripturii.

Apoi pun tigaia direct în cuptorul fierbinte pentru fix 6 minute.  Scot friptura pe un tocător curat și o las sa stea alte 4 minute.

Feliez contra fibrei, condimentez din belșug cu sare mare și piper proaspăt zdrobit. Suculenta și roze, așa cum îi stă bine unei fripturi de vită!

Gata!Tu ce crezi?