Hai la groapa cu somon – Gravlax

_mg_0160

Tradus ad-literam gravlax înseamnă somon în groapă.

Adesea parte din meniuri rafinate, fie ca amuse bouche sau în centrul unui antreu spectaculos, gravlax-ul este la origine o metodă de păstrare a peștelui, specifică țărilor nordice (Suedia – gravlax/Norvegia – gravlaks) care constă în îngroparea somonului în sare.

Rețeta a evoluat în timp așa că astăzi poți să întâlnești destul de multe variațiuni de aromatizare și colorare a somonului. Alături de sare a fost adăugat și zahărul, care pe lângă o putere cel puțin egală de deshidratare ca a sării, are și marele avantaj al gustului dulce care complimentează într-un fel fericit aroma naturala a somonului.

Iată de ce ai nevoie pentru a prepara la tine acasă această delicatese nordică:

Pentru: 8-10 portii

Timp de preparare: 10 min

Timp de așteptare: 48 ore

gravalax2Ingrediente:

  • somon (ideal de captură): 500 g file dezosat și fasonat, cu piele (fără solzi)
  • sare grunjoasă: 1Kg
  • zahăr: 1kg
  • sfecla roșie: 3 bucăți
  • mărar: 2 legături
  • vodka: 250 ml

Decojiți și extrageți sucul din sfeclă cu ajutorul unui storcător cu melc sau radeți și stoarceți sfecla cu ajutorul unui tifon de bucătărie.

Utilizați mănuși latex deoarece sucul pătează mâinile. Păstrați sucul. Tocați grosier mărarul.gravalax

Într-un recipient de mărime medie, cu fundul plat, amestecați bine sarea, zaharul, vodka, jumătate din cantitatea de mărar și sucul de sfecla, pana obțineți consistenta nisipului umed și o colorare uniforma a amestecului.

Distribuiți restul de mărar pe părțile fără piele ale peștelui. Așezați somonul în amestecul obținut anterior și acoperiți-l bine, astfel încât să fie înconjurat de un strat de minim 5 cm grosime.

Acoperiți vasul cu folie alimentară și păstrați în frigider minim 36 ore, ideal 48.

Scoateți pestele din vas și cu ajutorul unei linguri de bucătărie curățați cât mai bine orice urmă de amestec. Dacă doriți, puteți clăti scurt sub jet de apa rece. Îndepărtați pielea și feliați cât mai subțire posibil.

Poate fi servit ca atare sau în multiple combinații: cu sos de muștar și mărar, pe felii de pâine prăjită cu crema de brânza și cepșoara, cu cartofi fierți, mărar și unt, etc.

Foto credit: Cătălin Georgescu


Tu ce crezi?