În 3 pași simpli: Baby calamar – curățare și pregătire

Foto credit: Cătălin Georgescu

Deloc apetisanți la prima vedere, poate ați trecut de multe ori fără sa aruncați mai mult decât o privire îngrijorată și semi-scârbită către creaturile moi și cumva extraterestre așezate atent în gheață pisata. Baby calamar – o delicatesă care face deliciu oricărui meniu – ușor de preparat și spectaculos. Deși durează mai mult să îi cureți decât să îi gătești și să îi mănânci, procesul de curățare și pregătire nu este deloc complicat. Odată parcurși pașii principali, cu puțin exercițiu, veți reuși sa va bucurați de gustul lor extraordinar, în salate, paste cu fructe de mare sau pur și simplu cu sare și lime.


Pasul 1: Capul

Separați capul de trunchi și tăiați cu un cuțit bine ascuțit, imediat deasupra ochilor. Păstrați partea cu tentacule și aruncați restul capului. În punctul de intersecție al tentaculelor se afla gura calamarului care conține ciocul – un mic cartilagiu circular care trebuie îndepărtat. Pentru aceasta aplicați presiune în partea fără tentacule, extrageți și aruncați ciocul. Îndepărtați și aruncați cele 2 tentacule mai lungi și mai subțiri, clătiți sub apa rece și păstrați la rece pana la gătire capul de calamar care este acum curățat.


Pasul 2: Corpul

Corpul este practic un tub, închis la unul din capete.

Aici regula este simplă: curățați și aruncați tot ce găsiți în interiorul tubului. Nu uitați să îndepărtați cele 2 fascii transparente tari – prezenta lor, chiar și parțială, în preparatul final nu este deloc de dorit, din motive lesne de înțeles.

Pentru exterior, rupeți și aruncați cele două aripioare, iar cu latul lamei unui cuțit îndepărtați pielea colorata fără a afecta în niciun fel integritatea stratului alb de dedesubt.

Spălați bine sub jet de apa rece.


Pasul 3: Scoring

Pentru o curățare completă, o prezentare spectaculoasă și pentru a facilita timpul de gătire care trebui să fie foarte scurt, baby calamarul se deschide și se crestează fin (aka scoring).

Pentru aceasta, introduceți cu grija lama cuțitului în interiorul tubului și secționați pe linia de îmbinare naturala a calamarului. În acest moment puteți repara o posibilă curățare anterioară defectuoasa, îndepărtând astfel și ultimele urme de membrane.

Crestați linii paralele pe partea interioară cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit. Tăieturile trebuie să fie fine, realizate dintr-o singură mișcare, folosind exclusiv greutatea cuțitului, astfel încât să obținem o crestare de suprafața și nu una completă. Dacă doriți, puteți cresta și în direcție opusa pentru a obține un caroiaj fin.

Secționați pe linie mediană pentru a obține două bucăți, ideal de aceeași mărime.

Îndepărtați excesul de apa cu ajutorul unui șervet de hârtie și păstrați în frigider împreună cu capete pana la gătire.

Și acum o rețetă simplă, dacă tot am curățat atâta amar de baby calamar.

Tapas: Baby calamar a la plancha

calamari


Timp de gătire: 1 minut

Ingrediente
Porții: 4
  • 12 baby calamar curățați și crestați
  • sucul de la 1/2 lime
  • 15 ml ulei extravirgin de măsline
  • sare
  • piper proaspăt zdrobit

Cu jumătate de oră înainte de gătire scoateți calamarul din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei.

Încălziți puternic o tigaie antiaderentă mare, aruncați un praf generos de sare direct în tigaie și puneți jumătățile de calamar curățate și crestate și capetele, curățate. Nu aglomerați tigaia, eventual gătiți în transe.

Gătiți pentru 15-20 de secunde la foc iute pana când jumătățile de calamar se curbează și formează tuburi cu partea crestata la exterior.

!! Gătit în exces, baby calamarul devine gumos și neplăcut ca si textura!!

Scuturați tigaia pentru a permite gătirea și condimentarea uniformă.

Scoateți bucățile de calamar pe o farfurie curata și stropiți cu ulei extravirgin de măsline, suc de lime și piper proaspăt zdrobit.

Serviți imediat!Tu ce crezi?