Altfel de cartofi prăjiți

meat2

Dacă mă întrebi care este mâncarea mea preferată o să îți răspund fără ezitare – cartofii prăjiți.

Când un bucătar cu multiple stele Michelin -Heston Blumenthal – își propune să reinventeze acest fel simplu de mâncare, rezultatul este: cei mai buni cartofi prăjiți pe care i-ai mâncat în viața ta. Rețeta nu este deloc complicată și poate fi replicată de oricine în bucătăria de acasă, pașii sunt simplii, însă necesită destul de mult timp de așteptare și răbdare.

Cartofi prăjiți gătiți de trei ori


Alegeți cartofi cu conținut scăzut de amidon, recomandați pentru prăjire ( de exemplu cartofi roșii), de dimensiune medie spre mare.

Curățați și tăiați cartofii în jumătate pe axa longitudinală (mai lungă), apoi fiecare jumătate în 3, tot pe lung. Obțineți 6 bucăți mari per cartof (1 porție) care vor rezista celor 3 ture de prelucrare termică.

Se clătesc cartofii în câteva ape aproximativ 5 min pentru îndepărtarea excesului de amidon, apoi se fierb în apa cu sare pana când apar mici crăpături pe toată suprafața marginilor (10-15 min). Nu amestecați!

Se scot într-un singur strat, se usucă pe prosoape de hârtie și se dau la congelator pentru minim 1 oră.

Se prăjesc (congelați) în baie de ulei mediu încins în prealabil (130 grade). Nu amestecați! Gătiți in loturi mici, pentru aproximativ 5 minute, sau până când se formează o crustă subțire, ușor maronie pe suprafața cartofilor. Scoateți cartofii și eliminați excesul de ulei.

Așezați pe un singur strat și puneți în congelator pentru minim 1 oră.

Din acest moment cartofii pot fi păstrați în congelator, ambalați în pungi (după congelare), până la 6 luni.

Deoarece este o rețetă care necesita timp, vă recomand să pregătiți până în acest punct o cantitate mai mare de cartofi pe post de rezerva strategică (3-4 kg, în funcție de spațiul disponibil în congelator). Oricând aveți pofta de cartofi, prăjiți direct din congelator în baie de ulei încins în prealabil (180 grade) în loturi mici până când devin aurii (7-8 minute).

Eliminați excesul de ulei și condimentați imediat cu sare și piper/ paprika/ ierburi aromatice tocate fin/ etc.

Veți obține cartofi cu o crusta aurie, groasa și crocanta, pufoși și moi la interior.

Partea proastă a acestei rețete este că după ce apuci să îi guști odată, îți vine greu să mai mănânci cartofi prăjiți gătiți în alt fel.

Food credit:Heston Blumenthal

Photo credit: Liviu LambrinoTu ce crezi?